Ontdek deze unieke rode wijn uit Libanon, met een kruidige geur van leer, gekonfijt rood fruit en eikenhout. De smaak is vol, krachtig en zijdezacht. Een perfecte match met verfijnde gerechten zoals vlees, paddenstoelen of wild.
Ontdek deze unieke rode wijn uit Libanon, met een kruidige geur van leer, gekonfijt rood fruit en eikenhout. De smaak is vol, krachtig en zijdezacht. Een perfecte match met verfijnde gerechten zoals vlees, paddenstoelen of wild.
Licht gerijpte rode wijn met een subtiele geur van kers, pruim, vijg, kruidnagel en bosgrond. Elegant en heerlijk sappig met soepele tannines en een evenwichtige frisheid. De finale is kruidig met tonen van laurier, tijm en toast. Fraai om zo van te genieten, of te drinken bij tajine met kip, aubergine en olijven, of lamsbout met Provençaalse kruiden.
Libanese wijnen zijn nog weinig bekend maar Chateau Musar is ontegenzeggelijk een naam met een cultstatus die menig wijndrinker betovert met zijn unieke en altijd fascinerende en heerlijke charmes.
In 1930 stichtte de 20-jarige Gaston Hochar Chateau Musar, geïnspireerd door zijn reizen in Bordeaux maar ook door het rijke erfgoed van de wijnbouw in Libanon, een erfgoed dat vele duizenden jaren teruggaat. De Grieken, Feniciërs, Romeinen noemden de Bekaa vallei in Libanon het spirituels huis van de wijn. Tussen 1920 en 1945 plantten de invloedrijke Fransen de typische Franse druivenrassen aan in Libanon. Deze druiven worden hier nog steeds verbouwd. Denk maar aan Cabernet Sauvignon, Cinsault, Carignan, Grenache, Mourvèdre en Syrah.
De wijngaarden van Chateau Musar bevinden zich aan het aan het zuidelijke uiteinde van de Bekaa Vallei, ongeveer 30 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Beiroet.
In 1959 nam Gastons zoon Serge, een burgerlijk ingenieur die oenologie had gestudeerd aan de Universiteit van Bordeaux, de leiding van het bedrijf op zich. In daaropvolgende jaren bereikte Serge zijn doel om een wijn te maken die over de hele wereld bekend zou zijn. Om dit doel te bereiken heeft de familie Hochar het hoofd moeten bieden aan de immense moeilijkheden van Libanon's wanhopig bewogen moderne geschiedenis van burgeroorlog en invasie.
Na de tragische dood van Serge in 2014 staat de familie Hochar nog steeds met trots aan het roer van hun iconische bedrijf. Zijn twee zonen, Gaston en Marc nemen nu de dagelijkse leiding voor hun rekening. Hun wijngaarden in de Bekaa Vallei beslaan 220 hectare en zijn beplant met cabernet sauvignon, carignan, cinsault, grenache, syrah, mourvèdre, viognier, vermentino, chardonnay en inheemse druiven obaideh en merwah.
Alle druiven worden van augustus tot oktober met de hand geplukt door plaatselijke bedoeïenen in een vallei op 1.000 meter boven zeeniveau, waar de winters bitter koud kunnen zijn en de zomers heet en droog. Er zijn 300 dagen zon per jaar en de temperatuur is er gemiddeld 25°C. Biologische landbouw is hier bijna standaard en Chateau Musar is dan ook biologisch gecertificeerd.
De methode van wijnmaken is, zoals Serge Hochar altijd al van plan was, non-interventionistisch en natuurlijk, met eigen omgevingsgisten, een absoluut minimum aan zwavel, en geen fining of filtratie van de uiteindelijke Chateau Musar wijn. Het is absoluut de bedoeling dat elke wijnoogst anders is, 'om wijn te maken op het randje', zoals Serge het uitdrukte. Laten we het laatste woord hierover aan Serge geven, die in 1984 volgens Decanter Man van het Jaar was: "Ik heb ooit een wijn gemaakt die technisch perfect was, maar het ontbrak hem aan de charmes van imperfectie. Hij wordt zeer gemist.
Ontdek hier de wijnen van Chateau Musar. Verkrijgbaar bij Uniquato, zowel online via www.uniquato.be als in onze winkel in Oudsbergen.